رنگ پف شونده ضد حریق چیست؟

 

رنگ ضد حریق پف شونده

اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی در ساختمان ها ، استفاده از مصالح سوختنی ، توسعه شبکه های انرژی ، برق و گاز و به کارگیری تجهیزات گوناگون سبب افزایش احتمال آتش سوزی در ساختمان ها شده است و به همین دلیل توجه بیشتر به موضوع حفاظت ساختمان ها در برابر حریق ( رنگ ضد حریق پف شونده ) ، امری الزامی و اجتناب ناپذیر محسوب می شود به منظور حفظ جان و مال انسان ها و فراهم یافتن ایمنی لازم در برابر آتش سوزی ، رعایت اصول علمی و فنی در طراحی و اجرای ساختمان ها ضروری است .

در هنگام آتش سوزی فولاد بارگذاری شده با رسیدن به دمای 500 تا 550 درجه سانتی گراد بیش از نیمی از مقاومت خود را از دست می دهد که با در نظر گرفتن این واقعیت لزوم محافظت سازه ی فلزی ساختمان به عنوان مهمترین بخش محافظت غیر عامل همواره باید مد نظر کارشناسان و طراحان سازه قرار گیرد . یکی از مهمترین و رایج ترین روش ها برای محافظت سازه در برابر آتش استفاده از پوشش های مقاوم در برابر آتش می باشد .

رنگ های منبسط شونده ( Intumecent Paints   )

رنگ های منبسط شونده ، برای محافظت سازه فلزی نمایان در برابر آتش ، به کار می رود .

این رنگ ها بر حسب ضخامت اجرا می توانند تا 120 دقیقه و به ندرت در برخی مقاطع سطوح فلزی تا 180 دقیقه سازه را در برابر آتش مقاوم نمایند .

در زمان آتش سوزی با بالا رفتن دما ، در سطح این رنگ واکنش شیمیایی رخ می دهد و رنگ منبسط شده و به شکل لایه عایقی در می آید که بسته به ضخامت طراحی شده از رسیدن دمای بحرانی ، تا مدت زمان مناسب جلوگیری می کند .

 

رنگ پف شونده ضدحریق که با نام تاخیرانداز آتش نیز شناخته می شود، به منظور مقاوم سازی سازه های فلزی در برابر حریق استفاده می شوند. همانطور که از نامش پیداست این رنگ در هنگام آتش سوزی شروع به پف کردن می کند و با ایجاد یک لایه حجیم بین شعله و سطح سازه، مانع افزایش دمای سطح سازه می شود تا از ذوب شدن آن جلوگیری کند.

رنگ ضد حریق به این معنی نیست که کاملا ضدحریق می باشد، بهتر است از همان نام تاخیر انداز آتش استفاده کنیم. این رنگ باعث کاهش سرعت پیشروی آتش نیز می شود تا زمان کافی برای خاموش کردن آتش توسط آتش نشانان مهیا شود.

انواع مختلفی از این رنگ ها وجود دارد که به منظور استفاده روی سطوح مختلف از جمله چوب، فلز و غیره استفاده می شود.

چه زمانی مورد استفاده قرار می گیرد؟

رنگ تاخیرانداز آتش در مکان هایی که احتمال آتش سوزی وجود دارد به منظور حفظ جان و مال افراد مورد استفاده قرار می گیرد. بر روی تمامی سطوح قابل استفاده بوده و سطح را در برابر خوردگی و آسیب محافظت می کند..

رنگ تاخیرانداز آتش در ایران

طبق مبحث 3 مقررات ملی ایران (ویرایش سال 1395 ) و همچنین استانداردهاي روز دنیا، مقاوم سازی سازه ها را امری الزامی دانسته و بر اساس آن کلیه المان های سازه ای شامل ستونها، تیرهاي اصلی، تیرهاي فرعی، دیوارها و … درتمامی ساختمانها میبایستی به نحو مناسبی در مقابل آتش مقاوم ساخته شوند. به این جهت بعنوان اولین قدم، مهندسین طراح پروژه میبایستی بر اساس نحوه کاربري، تعداد و مساحت طبقات، سیستم سازه اي را انتخاب نمایند که تأمین کننده نیازهاي آیین نامه اي باشد.

نظارت این امر به عهده سازمان آتش نشانی بوده و تمامی محصولات باید در وندور لیست این سازمان تایید شده باشند.  همچنین این رنگ در پتروشیمی ها و دیگر مکان های صنعتی نیز کاربرد دارد.

دوام رنگ ضدحریق در هنگام آتش سوزی؟

مقاومت این رنگ در برابر آتش بستگی به کیفیت رنگ و ضخامت رنگ روی سازه می باشد. در ایران بستگی به نوع کاربری ساختمان، تعداد طبقات، فاصله با آتش نشانی و موارد دیگر این زمان بین 60 تا 180 دقیقه متفاوت است.

نحوه اجرای رنگ تاخیر انداز آتش

اجرای این رنگ ها به 2 روش زیر اجرا می شود:

  • اسپری و پاشش با دستگاه ایرلس
  • قلمو و یا غلتک