پوشش ضد حریق چیست ؟

 

پوشش ضد حریق

 

در تعریف اولیه می توان گفت که پوشش ضد حریق جزو عوامل بازدارنده هستند که در زمان وقوع آتش سوزی مانع از فروپاشی و تخریب سازه و یا از بین رفتن سطوح دیگر زیرین می گردد .

اما عملکرد این پوشش ها به صورتی هست که (کلیه انواع آن) مانع انتقال حرارت آتش به لایه های زیرین و در نتیجه از بین رفتن آن های می گردد .

این پوشش ها زمان لازم برای تخلیه انسانی از محل وقوع آتش و یا رسیدن عوامل آتش نشانی را فراهم می کند .

 

در صورت طبقه بندی ، پوشش های ضد حریق جز سیستم های غیر فعال حریق ، دسته بندی می گردد . لازم به ذکر است سیستم های اعلام و اطفا مکمل پوشش های ضد حریق بوده و جز سیستم های فعال مقابله با آتش دسته بندی می گردد .

 

مدت زمان حفاظت در برابر حریق در پوشش های ضد حریق به عوامل زیر بستگی دارد :

  • شکل و فرم سازه
  • نوع کاربری مسکونی و تجاری و …
  • نوع حریق احتمالی
  • ارتفاع سازه ( طبق مبحث 3 مقررات ملی ساختمان )
  • مساحت و زیر بنا ( طبق مبحث 3 مقررات ملی ساختمان )
  • فاصله سازه از ایستگاه آتش نشانی

در آخر استفاده از پوشش ضد حریق متناسب با زمان لازم برای سازه مورد نظر ، تضمین می کند که دمای سازه به اندازه ای نخواهد رسید که باعث فروپاشی ساختمان گردد .

انواع پوشش ضد حریق کدام است ؟

 

 

با عنایت به تفاوت در نوع سوختن در آتش سوزی ، انواع پوشش ضد حریق به صورت زیر دسته بندی می گردد :

  • سوختن مواد سلولوزی همانند : چوب ، کاغذ و …
  • سوختن مواد هیدروکربنی همانند : میعانات گازی ، نفت ، بنزین و …

در نتیجه آتش سوزی در دو دسته بالا به آتش سوزی سلولوزی و آتش سوزی هیدروکربنی تقسیم می گردد که نوع پوشش ضد حریق نیز به این تقسیم بندی متفاوت خواهد بود

 

آتش سوزی سلولوزی :

این آتش سوزی سه مرحله دارد :

  • مرحله رشد حریق : پس از یک ساعت ، حریق به دمای 950 درجه سانتی گراد می رسد .
  • مرحله توسعه حریق : پس از دو ساعت ، حریق به دمای 1100 درجه سانتی گراد می رسد .
  • مرحله اتمام سوخت : در این مرحله دما با شیب کم کاهش می یابد تا مواد سوختنی به اتمام برسد .

 

آتش سوزی هیدروکربنی :

در این نوع از آتش سوزی پس از گذشت 10 دقیقه ، دما به حدود 1100 درجه سانتی گراد می رسد و تا انتهای سوختن دما در این مرحله باقی می ماند .

نوع ساختار پوشش ضد حریق در دسته بندی فوق متفاوت است و با توجه به عملکرد آتش ، مانع از رسیدن دمای ذکر شده در مدت زمان محافظت به لایه های زیرین و در نتیجه فروپاشی می گردد .

 

دسته بندی دیگر پوشش های ضد حریق به شرح زیر می باشد :

 

قیمت پوشش ضد حریق

 

 

با توجه به موارد ذکر شده ، طبیعتا قیمت پوشش ضد حریق شامل دو بخش زیر می باشد :

  • تامین متریال پوشش ضد حریق با توجه به دسته بندی ذکر شده
  • اجرای پوشش ضد حریق با توجه به ضخامت محاسبه شده

 

علاوه بر تقسیم بندی فوق ،  نوع پوشش ضد حریق با توجه به ساختار سلولوزی و هیدروکربنی آتش  و نیز نوع متریال مصرفی ( مواد پاششی معدنی ، رنگ های ضد حریق و … )  در قیمت مواد اولیه و نیز اجرای آن  موثر خواهد بود

لذا تیم مهندسی شرکت پوشش ضد حریق هلیکس مانا آریا ، در ابتدا نقشه های سازه ، نوع آتش سوزی ، مبحث 3 مقررات ملی ساختمان ، نوع کاربری ساختمان مسکونی ، تجاری و … را بررسی نموده و با مشخص کردن ضخامت پوشش در کلیه المان های سازه ، جدول قیمت پوشش ضد حریق که برای هر پروژه متفاوت می باشد را مشخص می نماید .

 

 

 

 

روش اجرای پوشش ضد حریق

 

 

با توجه به اینکه مواد ضد حریق طبق دسته بندی ذکر شده متفاوت می باشند ، روش اجرای پوشش ضد حریق نیز متفاوت می باشد .

آماده سازی سطوح : ( پوشش سیمانی و رنگ ضد حریق )

سطح مورد نظر باید خشک و عاری از هرگونه آلودگی،گرد و غبار،روغن،گریس و… باشد.بهتر است سطح کار قبل از استفاده، از هرگونه مواد اضافی پاک شود.

 

پین کوبی : ( پوشش سیمانی )

عملیات پین کوبی توسط دستگاه پین کوب و پین های مخصوص به جهت مهار کردت توری ها در فواصل 30 تا 40 سانتی متر بر روی کلیه المان های سازه ( ستون ، تیر و … ) با ایجاد قوس الکتریکی انجام می گردد .

 

اجرای توری : ( پوشش سیمانی )

توری مرغی باید بصورت دورپیچ اجرا گردد بصورتی که با سطح فلز حداقل 6 میلیمتر (یک سوم ابتدایی ضخامت متریال پاششی) فاصله داشته باشد و توری با پین‏هایی به فواصل حداقل 30 سانتیمتر از یکدیگر در دو جهت به سطح فلز جوش شوند. در صورتی که ستونهایی  که در دیوار  دفن شده باشد (کل وجوه ستون در دسترس نباشد) میتوان توری را با پین به سطح فلز متصل و فاصله 6 میلیمتری را رعایت کرد.

 

اجرای پرایمر به صورت کیکوت ( پوشش سیمانی و رنگ ضد حریق )

پس از اجرای توری بر روی کلیه المان های سازه طبق دستورالعمل مواد FR-1700  ، یک لایه پرایمر به صورت Key Coat  با دستگاه پاشش مواد بر روی سازه اجرا می گردد . ( پوشش ضد حریق مواد معدنی سیمانی )

برای استفاده از رنگ ضد حریق ، یک لایه نازک  پرایمر NAX-PR توسط ایرلس، قلمو یا رول بر روی سازه اجرا می گردد .

 

پاشش مواد ضد حریق : ( پوشش سیمانی و رنگ ضد حریق )

در این مرحله طبق جدول ضخامت شرکت هلیکس مانا آریا  ، مواد رنگ ضد حریق پف شونده یا مواد معدنی سیمانی را بر روی المان ها اجرا می کنیم

 

اجرا توسط دستگاه پاشش ملات Plastering Machine انجام میگیرد که شامل ملزومات زیر است:

حجم مخزن (حداقل) 60 لیتر
سایز نازل 11-9 میلیمتر
فشار نازل bar 10
فاصله نازل تا سطح پاشش 30-40 سانتیمتر
طول لوله انتقال ملات (حداکثر) 15 متر
قطر لوله انتقال ملات 1.25 اینچ

 

اسپری رنگ ضد حریق پف شونده :

45:1 برای NAX-CTC و NAX-PR  68:1 برای اجرای رنگNAX-FP نسبت پمپ (حداقل) 
200 bar/2900 psi فشار در نازل (حداقل ) 
23~17 برای NAX-CTC و 27~19 برای رنگ NAX-FP و NAX-PR نوک نازل (اینچ / 1000 ) 
9 ~ 11 خروجی نازل (لیتر / دقیقه) 
فیلتر با مش850-800 در ابتدای ورودی مکش رنگ استفاده شود. فیلترها (مش) 
حداکثر 45 متر طول شلنگ مواد 

 

 

کاربردهای پوشش ضد حریق

 

 

شاید بهترین کاربرد پوشش های ضد حریق را حفظ جان انسان هایی که در محل آتش سوزی حضور دارند و در وهله بعدی حفظ اموال اشخاص در زمان آتش سوزی دانست . لذا این امر سرمایه گذاری برای اجرای پوشش های ضد حریق را توجیه می کند .

از دیگر کاربردهای پوشش های ضد حریق می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

  • جلوگیری از فروپاشی سازه در صورت تداوم آتش حتی تا 5 ساعت بعد از حریق
  • عدم تاثیر بر روی زیبایی هر سازه به لحاظ مخفی بودن این پوشش در لایه های زیرین
  • قابلیت اجرا در سطوح خارجی و داخلی
  • فرصت دادن به ساکنین جهت خروج از محل
  • جلوگیری از انتشار آتش در صورت استفاده از فایر استاپ ها 
  • جلوه بصری زیبا در صورت استفاده از رنگ های ضد حریق پف شونده
  • کمک به نیروهای آتش نشانی در عملیات اطفا حریق

از پوشش های ضد حریق علاوه بر استراکچر ها می توان در اتاق های سرور ، اتاق های تاسیسات ، صنایع کشتیرانی و … و در کل کلیه فضاهایی که به دلیل حضور گرما و نیز شرایط اشتعال قابلیت آتش سوزی را دارند ، می توان استفاده کرد .

 

 

مزایای پوشش عایق ضد حریق

 

از جمله مزایای پوشش عایق ضد حریق ، چه پوشش مواد معدنی سیمانی و چه رنگ های ضد حریق پف شونده تولید شرکت هلیکس مانا آریا می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

  • این مواد غیر قابل اشتعال می باشند
  • غیر سمی بودن
  • کاربرد آسان و سهولت اجرا
  • سازگار با محیط زیست
  • غیر قابل احتراق
  • چسبندگی بالا به لحاظ فورمولاسیون تولید در شرکت هلیکس مانا آریا
  • بی خطر در تماس با پوست
  • مقاومت شیمیایی بالا
  • ضریب پوشش دهی قابل قبول
  • چگالی پایین
  • قابلیت اجرا بدون تجهیزات و ماشین آلات در متراژ های پایین
  • قابلیت اجرای رنگ تاپ کوت متناسب با پوشش های ضد حریق و فام دلخواه
  • قیمت تمام شده پایین و به صرفه بودن
  • امکان ترمیم در صورت خرابی
  • امکان اجرا در کلیه شرایط آب و هوایی با تمهیدات لازم

 

رنگ ضد حریق

 

 

محصول رنگ ضد حریق یک پوشش اکریلیک محلول در آب است. NAX-FP برای محافظت سازه های فولادی در برابر آتش سلولزی استفاده می شود. می تواند به عنوان یک لایه پوششی میانی یا نهایی در محیط های بسته مستقیماً بر روی سازه فولادی استفاده شود.

و نیز به طور خاص، به عنوان یک سیستم حفاظت در برابر آتش واکنش پذیر برای سازه های فلزی طراحی شده است. برای محافظت تا 180 دقیقه از تیرهای برشی، ستون ها و حفره ها کاربرد دارد.

و در نوع هیدروکربنی آن به عنوان یک سیستم پف کننده در برابر آتش برای سازه های فلزی طراحی شده است. برای محافظت تا 120 دقیقه در طیف وسیعی از تیرهای برشی، ستون ها و حفره ها طراحی شده است. این مورد در UL 1709: 2011 آزمایش و تایید شده است.

رنگ ضد حریق  بر پایه آب بوده و باعث مقاوم سازی مصالح ساختمانی و سازه های فولادی در برابر آتش می شود. این رنگ در زمان تماس با حریق منبسط شده و ساختاری متخلخل و محکم ایجاد میکند که مانع رسیدن فلز به نقطه ذوب یا نرم شدن می گردد.

رنگ های ضدحریق پایه آب به میزان بیشتری به نظارت شرایط محیطی نسبت به روکش های معمولی احتیاج دارند. این نوع روکش های پایه آب حساس به رطوبت هستند و باید در برابر رطوبت زیاد، باران و ریختن آب، هنگام استفاده و یا حمل و نقل و انبارداری قبل اجرا و حین اجرا محافظت شوند در غیر این صورت بعد اجرا دچار تاول زدگی یا پوسته شدن خواهند شد.

قبل از اجرای پوشش، شرایط جوی و نقطه شبنم طبق ISO-8502-4 مورد آزمایش قرار گیرد.

باید به محض اینکه پوشش نهایی این محصول کاملاً خشک گردید، شرایط محیطی و نگهداری لحاظ گردد. در حین جابجایی یا ساخت و ساز، سطوحی که در معرض هوا هستند باید با روکش پوشش داده شود.

 

دمای هوا 10°C ~ 45°C
درجه حرارت بستر 17°C ~ 40°C
رطوبت نسبی 10% ~ 80%

 

 

 

 

روش اجرای رنگ ضد حریق

روش اجرای رنگ ضد حریق شامل مراحل زیر می گردد :

 

مرحله اول : آماده سازی سطوح 

کیفیت مورد نیاز برای آماده سازی سطح، بسته به مساحت پروژه، دوام مورد انتظار، المان مورد نظر و کاربری در هر پروژه می تواند متفاوت باشد.

آماده سازی سطح فلز به الزامات آماده سازی قبل از استفاده پرایمر NAX-PR اطلاق میگردد .تمام سطح فلز باید از نظر فیزیکی تمیز، خشک و عاری از گل، دوغاب بتنی، گریس و سایر آلودگی ها باشد.. روغن و گریس باید توسط تینر شویی تمیز شوند. همچنین می توان جهت پاکسازی مناطق آلوده مانند لکه های رنگ و جوش از تینر استفاده کرد برای این منظور بهتر است از پارچه های پنبه ای سفید آغشته به تینر استفاده شود. همچنین در مقیاس های بزرگتر برای شستشو از دستگاه شستشو(کارواش) استفاده می گردد.

آماده سازی رنگ و پاشش بر روی سطح الزاما پس از اتمام،کلیه فعالیت های جوشکاری،پاکسازی خرده جوش ها و گریس ها و همچنین از بین بردن کلیه لبه های تیز آغاز می گردد.لذا تاکید می گردد قبل از شروع پاشش رنگ کلیه فعالیت های جوشکاری و حرارتی به اتمام رسیده باشد.

کلیه لبه های سطحی و تیز باید برداشته و ساب زده شود تا صاف گردد. باید اطمینان حاصل شود که سطوح قبل از اعمال رنگ مقاوم به حریق، تمیز و خشک هستند و درصورتیکه سطح فلز دارای زنگ زدگی باشد، پیش از هرگونه اقدام به شستشو و یا آماده سازی سطح، باید ابتدا فرآیند زنگ زدایی مطابق استاندارد صورت گیرد. در صورت زنگ زدگی، المان های سطح کار باید با روش های فیزیکی کاملاً تمیز و مواد پوسیده برداشته شده و مجدداً رنگ ضدخوردگی پاشیده شود. رنگ ضدخوردگی اجرا شده برروی کار باید با کیفیت‏ و دارای استانداردهای لازم باشد.

پس از آماده سازی، سطح باید خشک و کاملا تمیز بر اساس استاندارد 1-ISO8501 باشد.

 

مرحله دوم : طراحی ضخامت 

براساس استانداردهای روز دنیا، مقاوم سازی سازه ها، امری الزامی دانسته شده و بر اساس آن کلیه المان های سازه ای شامل ستون ها، تیرهای اصلی، تیرهای فرعی و … در تمامی ساختمان ها می بایستی به نحو مناسبی در مقابل آتش مقاوم سازی شوند. به این منظور به عنوان اولین قدم، مهندسین طراح پروژه می بایستی براساس نحوه کاربری، تعداد و مساحت طبقات، سیستم سازه ای را انتخاب نمایند که تامین کننده نیازهای آیین نامه ای باشد. به علاوه مراجعه به مجموعه دستورالعمل های ارزیابی پوشش های معدنی پاشش محافظت کننده در برابر آتش برای سازه های فولادی برای توضیحات بیشتر و رعایت نکات تکمیلی الزامی است.

 

از آنجایی که هیچگونه تست میدانی برای کنترل عملکرد سیستم مقاوم سازی شده وجود ندارد، طراحی، تأمین کالا و اجرا می بایستی مطابق استانداردهای ملی یا بین المللی صورت پذیرد، به این جهت موارد زیر می بایستی رعایت شود:

 

1-طراحی مقاوم سازی سازه ها در برابر آتش بایستی مطابق طراحی ضخامت به دست آمده از تست آتش در آزمایشگاه معتبر حریق براساس یکی از استانداردهای بین المللی زیر صورت پذیرد:

  • ASTM E 119
  • UL 263
  • BS 476 PART20-21
  • EN

طراحی ضخامت رنگ در هر پروژه متفاوت است و باید براساس استانداردهای سازمان آتش نشانی، براساس جدول ضخامت مرجع در آن کشور طراحی گردد. بعد از ارائه نقشه اتوکد سازه توسط مشتری، المانها تفکیک و بر اساس نظر کارشناس سازمان آتش نشانی آن کشور، ساعت مقاومت پروژه برآورد شده و از جدول طراحی ضخامت رنگ شرکت هلیکس مانا آریا، ضخامت مورد نیاز هر المان محاسبه می گردد.

 

نحوه محاسبه پوشش ضد حریق

 

نحوه محاسبه پوشش ضد حریق

 

اگر بخواهیم نحوه محاسبه پوشش ضد حریق را بررسی کنیم ، اولین موضوع بررسی مبحث سوم مقررات ساختمان است .

اما هر سازه بر اساس موارد ذیل در جداول ارائه شده مورد بررسی قرار می گیرد  :

  • کاربری ساختمان
  • تعداد طبقات ساختمان
  • مساحت ساختمان
  • ارتفاع ساختمان

با توجه به پارامترهای ذکر شده ، می توان مدت زمان مورد نیاز جهت مقاومت پوشش ضد حریق را بر اساس المان های سازه ( ستون ، تیر اصلی ، تیر فرعی ، بادبند و … و المان های سازه های صنعتی  ) از جداول ذیل استخراج نمود .

در ادامه با توجه به زمان مورد نیاز مقاومت و نوع مواد پوشش ضد حریق ، محاسبات بر روی المان ها انجام گریده و جدول ضخامت پروژه تهیه می گردد .

 

مبحث سوم مقررات ملی ساختمان مبحث سوم مقررات ملی ساختمان مبحث سوم مقررات ملی ساختمان مبحث سوم مقررات ملی ساختمان

اجرای پوشش ضد حریق

پس از مشخص شدن جداول ضخامت ، مواد پوشش ضد حریق ( رنگ ضد حریق پف شونده یا پوشش مواد معدنی سیمانی ) توسط دستگاه پاشش در چندین مرحله بر روی سازه اجرا می گردد . در مرحله اول عملیات پین کوبی توسط پین های مخصوص انجام شده سپس توری اجرا می شود و نیز پرایمر و در مرحله آخر با فواصل زمانی مشخص ( کاتالوگ پوشش ضد حریق شرکت هلیکس مانا آریا ) پوشش ضد حریق در چندین لایه اجرا می گردد .

نکته مهم در اجرای پوشش ضد حریق این است که ضخامت کم روی المان های سازه ، موجب عدم تحقق مقاومت در برابر حریق شده و نیز ضخامت پوشش بیش از جداول مشخص شده باعث بالارفتن وزن سازه و نیز هدر رفت سرمایه و وقت می گردد .

موضوع میزان ضخامت اهمیت بسیار بالایی دارد ، لذا در کلیه مراحل پاشش ضد حریق ، ضخامت توسط وسایل اندازه گیری ( گیج) مورد بررسی و اصلاح قرار می گیرد .

انتخاب پوشش ضد حریق  مناسب

یکی از دغدغه های کارفرمایان و نیز مشاوران آتش نشانی موضوع انتخاب شرکت مجری پوشش ضد حریق می باشد . این موضوع از این منظر حائز اهمیت  است که مشخصات مواد تولیدی شرکت مجری از لحاظ دانسیته ، میزان ضخامت ، صافی سطح ، ترک و تبله و نیز اضافه کردن وزن اضافی به سازه متفاوت می باشد . لذا یکی از بررسی ها ، علاوه بر متعهد بودن و رزومه شرکت مجری ، نوع مواد مصرفی پوشش ضد حریق و نحوه مهندسی اجرای آن و تجهیزات و ماشین آلات به روز می باشد  .

بررسی ضخامت پوشش ضد حریق توسط کارشناسان سازمان آتش نشانی

پس از تشکیل پرونده در کارتابل سازمان آتش نشانی و بارگذاری مستندات لازم ، درخواست وقت بازدید در سامانه ثبت می گردد . کارشناسان سازمان آتش نشانی با توجه به مستندات و جداول ضخامت در بازدید از محل پروژه ،  المان های سازه ای را مورد بررسی ضخامت و نیز عوامل مهمی از جمله استحکام مواد ، چسبندگی مواد ، ترک و تبله و … قرار می دهند و در نهایت در صورت عدم هیچ گونه مشاهده ایراد ، مجوز لازم به صورت سیستمی ( در شهر تهران ) به شرکت مجری و در نهایت کارفرما ابلاغ می گردد .

 

پوشش ضد حریق فایر پروف

 

 

پوشش ضد حریق را پوشش ضد حریق فایر پروف نیز می‌گویند. این نوع پوشش  بر روی سطوح مختلف در ساختمان ها یا سازه های صنعتی می تواند مقاومت در برابر آتش ایجاد کند یا سرعت گسترش شعله را کاهش دهد و از سوختن در مدت زمان معین جلوگیری کند و توسعه آتش را کنترل کند. به این نوع پوشش در صنعت ساختمان، پوشش ضد حریق یا پوشش ضد شعله نیزگفته می شود.

پوشش ضد حریق فایر پروف ، با توجه به محل استفاده از آن ، به پوشش نسوز سازه فولادی، پوشش نسوز سازه چوبی، پوشش نسوز سازه بتنی و غیره تقسیم کرد.

  • از نظر تقسیم بندی ماده تشکیل دهنده فیلم، می توان آن را به پوشش نسوز آلی، معدنی و کامپوزیت تقسیم کرد.
  • با توجه به حلالیت آن، می توان آن را به رنگ نسوز مبتنی بر آب و رنگ نسوز مبتنی بر روغن تقسیم کرد.

 

تفاوت بین حفاظت در برابر آتش فعال و غیرفعال چیست؟

اگر شما مسئول ایمنی آتش سوزی در شرکت خود هستید یا به سادگی در حال بررسی بسیاری از جنبه های ایمنی در برابر آتش هستید، احتمالاً با اصطلاحات حفاظت در برابر آتش فعال و غیرفعال برخورد کرده اید.

به بیان ساده، حفاظت فعال در برابر آتش در مورد یافتن و متوقف کردن آتش است، در حالی که حفاظت آتش غیرفعال در مورد مهار آتش برای جلوگیری از گسترش بیشتر آن است.

برای داشتن یک سیستم اطفاء حریق موفق، سیستم های اطفاء حریق فعال و غیرفعال باید به صورت پشت سر هم کار می کنند .

 

حفاظت فعال در برابر آتش

سیستم حفاظت آتش فعال به این معنی است که خود سیستم نیاز به اقدامی برای شناسایی یا توقف آتش دارد. این می تواند یک اقدام دستی توسط یک فرد باشد، مانند استفاده از یک کپسول آتش نشانی، یا یک سیستم الکتریکی، مانند یک آشکارساز دود که باعث ایجاد زنگ هشدار می شود.

 

سیستم های حفاظت آتش فعال شامل موارد ذیل می باشد ، اما محدود به موارد زیر نیست:

  • سیستم های اعلام حریق
  • روشنایی اضطراری
  • سیستم های آبیاری
  • سیستم های فومو گاز
  • تخلیه دود
  • دریچه های بازشو خودکار (AOV)
  • مناطق پناهگاهی برای افراد معلول
  • خشک و مرطوب بزرگ شده است
  • هیدرانت
  • سیستم های ارتباط صوتی اضطراری (ECVS)
  • شلنگ آتش نشانی
  • کپسول های اتش نشانی
  • حفاظت در برابر آتش غیرفعال

 

حفاظت غیر فعال در برابر آتش

در جایی که حفاظت فعال در برابر آتش نیاز به مداخله دارد، حفاظت آتش غیرفعال باید به درستی اجرا شود. با این حال، این بدان معنا نیست که می توان آن را راه اندازی کرد و رها کرد ! حفاظت در برابر آتش غیرفعال نیاز به آزمایش و نگهداری منظم برای اطمینان از انطباق دارد.

سیستم‌های حفاظت آتش غیرفعال بخشی جدایی‌ناپذیر از طرح ایمنی ساختمان در برابر آتش هستند، زیرا می‌توانند بین حفاظت از زندگی، اماکن و دارایی‌های تجاری تفاوت ایجاد کنند.

سیستم‌های حفاظت آتش غیرفعال شامل موراد ذیل می باشد ، اما محدود به موارد زیر نیست:

  • درب های ضد حریق
  • محفظه آتش نشانی
  • پوشش
  • دمپرهای آتش و دود
  • پرده های آتش

 

حفاظت از حریق فعال و غیر فعال بخش های کلیدی استراتژی ایمنی در برابر آتش شما هستند.

با وجود اینکه آنها نقش های متفاوتی را ایفا می کنند، ناگزیر برای جلوگیری و مهار آتش با یکدیگر همکاری می کنند.

 

پوشش ضد حریق فایر پروف ، جزو سیستم‌های حفاظت آتش غیرفعال می باشد که عملکرد آن در کنار سیستم‌های حفاظت آتش فعال می توان عملکرد موثری در جلو در جلوگیری و کنترل حریق داشته باشد .

 

 

پوشش ضد حریق کابل

 

سیم و کابل وسیله بسیارمهمی برای انتقال انرژی هستند. کیفیت برق نه تنها عملکرد ایمن و پایدار شبکه برق را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه در صورت قطعی برق باعث خسارات جبران ناپذیری می شود و یا حتی جان همه را به خطر می اندازد.

بنابراین، فناوری محافظت از سیم و کابل به طور مداوم به روز می شود. از این رو پوشش ضد حریق کابل مطرح می شود .

پوشش روی کابل های برق ،  در مقایسه با کابل های معمولی، ممکن است سوخته شوند و در صورت آتش سوزی قابل استفاده نباشند، اما می توانند از گسترش آتش جلوگیری کنند. به این معنا که در صورت آتش سوزی سیم و کابل، احتراق را می توان به یک منطقه بدون گسترش محدود کرد و سایر تجهیزات مختلف را برای جلوگیری از تلفات بیشتر محافظت کرد.

پوشش ضد حریق کابل

 

 در صورت استفاده از پوشش ضد حریق روی کابل ، نکات زیر باید در نظر باید گرفته شود:

اول از همه، کابل های ضد اشتعال و کابل های مقاوم در برابر شعله نباید با هم استفاده شوند و باید جداگانه پیکربندی شوند، زیرا در صورت آتش گرفتن کابل غیر شعله، کابل ضد شعله را مشتعل می کند و باعث می شود که شعله کابل قادر به ایفای نقش خود نباشد .

ثانیاً، اگر از کابل ضد شعله در فضای پوشش باز استفاده شود، می توان روش حفاظت خارجی ضد شعله را نیز اضافه کرد و حتی می توان پوشش و نوار ضد شعله را به کابل افزود . در صورت عدم وجود گرد و غبار قابل اشتعال در محیط می توان از قسمت محافظ کابل نیز در مدت زمان کوتاهی با کیسه نسوز استفاده کرد.

کابل های عایق غیر قابل اشتعال را می توان برای نیازهای مواد نسوز، نصب و عملکرد اقتصادی در مخازن نفت، ساختمان های چوبی عمومی مهم، مکان های با دمای بالا و غیره استفاده کرد. اگر کابل مستقل پر شده با روغن به وضوح در راهروهای عمومی، پل ها و غیره استفاده شود، می توان آن را ضد حریق و شن و ماسه گذاشت. سینی های کابل نزدیک ترانسفورماتورهای جریان فشار قوی، ترانسفورماتورهای ولتاژ و سایر تجهیزات روغنی باید پوشش شیار این بخش را متراکم کنند. اینها روش های خوبی برای محافظت هستند.

پس فرض کنید که محل استفاده از کابل نسوز یک مکان متراکم است . لذا دستگاه تشخیص آتش و یادآوری خودکار باید روی کابل متراکم یا کانال بسته با الزامات پایداری بالا نصب شود. سیستم تامین سوخت کابل پرکننده سوخت باید مجهز به اعلام حریق خودکار و یک دستگاه اینترلاک باشد که بتواند وضعیت پاشش سوخت را منعکس کند. مکان هایی با نیازهای پایداری بالا مانند قطعات متراکم تاسیسات عمومی زیرزمینی و پایانه های کابلی پر از روغن متعدد را می توان به تاسیسات ویژه آتش نشانی مانند اطفاء حریق مه آلود مجهز کرد.

در نهایت باید از پوشش کابل های ضد شعله تولید شده توسط شرکت هلیکس مانا آریا استفاده شود. به منظور بهره برداری کامل از ویژگی های کابل های مقاوم در برابر شعله، علاوه بر استفاده استاندارد، از کیفیت خود نیز جدا نیست. به منظور بهبود کیفیت کابل های مقاوم در برابر شعله، گروه کابل هلیکس مانا آریا به طور فعال فناوری ها و تجهیزات پیشرفته ای را معرفی می کند که نه تنها عملکرد اولیه مقاوم در برابر شعله را بهبود می بخشد، بلکه عملکرد کلی کابل را نیز تا حد زیادی بهبود می بخشد. بنابراین دارای استحکام کششی بهتر، مقاومت در برابر حرارت، مقاومت در برابر پیری و خواص الکتریکی بهتری است که ایمنی و قابلیت عمل را تا حد زیادی بهبود می بخشد. در بالا اقدامات احتیاطی برای استفاده از کابل های ضد شعله ذکر شده است. امیدواریم دقیقاً طبق مشخصات استفاده شود و از عملکرد عالی کابل های مقاوم در برابر شعله برای اطمینان از ایمنی افراد و اموال استفاده کامل انجام گردد .

 

 

پوشش ضد حریق چوب

 

پوشش ضد حریق چوب

الوار مورد استفاده در صنعت ساختمان به دلیل قیمت پایین از محبوبیت بالایی برخوردار است. با این حال، یکی دیگر از محصولات محبوب چوب است. اما چوب اگر پوشش داده نشود به راحتی می سوزد. برای محافظت از چوب های مورد استفاده در ساختمان ها در برابر آتش سوزی، استفاده از پانل های ضد حریق یا پوشش ضد حریق چوب که دانه های چوب طبیعی را پنهان می کند، ضروری است.

 

برای از بین بردن این مشکل در کاربردهای چوب، دانشمندان یک پوشش شفاف اختراع کرده‌اند که چوب را نسوز می‌کند و اجازه می‌دهد زیبایی طبیعی آن بدرخشد.

 

پوشش شفاف جدید دارای یک مانع شعله است که به چوب اجازه می دهد بدون از دست دادن زیبایی طبیعی خود بدرخشد و در هنگام قرار گرفتن در معرض آتش نمی گیرد . پوشش شفافی که از سوختن چوب جلوگیری می کند، هزینه پایینی دارد و به راحتی اجرا می شود. به لطف پوششی که چوب را نسوز می کند، از گسترش آتش جلوگیری می شود. هنگام سوختن، دود بسیار کمی تولید می کند.

 

لازم به ذکر است در فرآیند تولید ،  در Coating از فناوری برای قفل کردن برخی ترکیبات و تعامل با رزین استفاده می کنند. به لطف این فناوری، هنگامی که چوب در معرض حرارت زیاد قرار می گیرد، به طور سیستماتیک در واکنش های شیمیایی شرکت می کند و در نتیجه منجر به تشکیل زغال چوب می شود. این زغال چوب بسیار مقاوم در برابر حرارت طراحی شده است و چوب زیر آن را در برابر حرارت زیاد عایق می کند.

 

ویژگی های پوشش نامرئی که چوب را نسوز می کند

هنگامی که خواص پوششی که چوب را نسوز می کند بررسی می شود، می توان گفت که ضخامت آن تنها 0.075 میلی متر است و شفافیت نامرئی دارد. هنگامی که با شعله داغ گرم می شود، یک سری واکنش های شیمیایی پیچیده رخ می دهد که باعث می شود پوشش به ذغالی تبدیل شود که به بیش از 30 برابر ضخامت اولیه خود منبسط می شود. این زغال سنگ است که از آتش در برابر سوختن چوب های زیر محافظت می کند.

 

در آزمایش‌های استاندارد صنعتی که در دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور انجام شد، این پوشش دود بسیار کمی تولید کرد و توانست از گسترش شعله جلوگیری کند. وقتی زغال سنگ خراشیده شد، چوب زیر آن هنوز سالم بود. این کار تاثیر پوشش را در محافظت از چوب ثابت کرد. این مهم است زیرا در صورت آتش سوزی، مصالح ساختمانی باید ضد حریق و نسبتاً بدون دود باشند تا امکان تخلیه امن ساکنان ساختمان فراهم شود.

 

اهمیت و آینده پوششی پوشش ضد حریق چوب

با استفاده از نقاط قوت آن در علوم مواد و مهندسی، هم ایمنی و هم زیبایی پوشش نامرئی در ساخت چوب با ایرادات اندک یا بدون نقص بهبود یافته است. با در نظر گرفتن این موضوع، این نمونه ای از این است که چگونه تحقیقات پایه را می توان به کاربردهای تجاری با تأثیر بالا ترجمه کرد.

 

تنها چند محصول در بازار وجود دارد که می تواند هم شفافیت و هم ضد حریق را ایجاد کند. محصولاتی که ادعا می‌کنند هر دو ویژگی را دارند در حال حاضر یا به شدت بالا هستند یا استانداردهای بین‌المللی مورد نیاز برای استفاده صنعتی را قبول نمی‌کنند. در نتیجه آزمایش استاندارد صنعت، مشخص شد که این پوشش به بالاترین درجه ممکن دست یافته است. هنگامی که پوشش در معرض شعله با دمای بالا قرار می گیرد، دود کمی تولید می کند و می تواند از گسترش شعله جلوگیری کند.

 

 

بر اساس گزارش اخیر آماری، انتظار می رود صنعت جهانی پوشش های مقاوم در برابر آتش تا سال 2029 به بازار 1.06 میلیارد دلاری برسد. در ادامه، ما با شرکای صنعتی برای آزمایش اثربخشی و طول عمر پوشش کار خواهیم کرد.

 

اهمیت پوشش نامرئی که چوب را نسوز می کند به ویژه در ساخت ساختمان های چوبی مورد توجه قرار می گیرد. از آنجایی که ساختمان های چوبی طبق قانون ملزم به رعایت برخی مقررات آتش سوزی هستند، محققان انتظار دارند که این پوشش جدید مورد تقاضای صنعت ساختمان باشد.

 

برای آینده پوشش نامرئی که چوب را نسوز می کند، محققان قصد دارند با شرکای صنعتی همکاری کنند تا اثربخشی و طول عمر این پوشش را آزمایش کنند.

 

 

پوشش ضد حریق پایه سیمانی

 

پوشش ضد حریق پایه سیمانی

 

مواد مبتنی بر سیمان که به‌عنوان پوشش‌های ضد حریق مورد استفاده قرار می‌گیرند، خواص عایق حرارتی و ضد ریزش مطلوب و همچنین خواص مکانیکی کافی به دمای بالا را نشان می‌دهند و نیز مقاومت آن نسبت به آتش بسیار بالا بوده و همچنین مزیت قیمت پایین را دارا می باشد .

سازه های فولادی به دلیل ویژگی های عالی، به عنوان مثال وزن سبک، استحکام بالا، عملکرد لرزه ای مطلوب، سازگاری با محیط زیست، به طور گسترده در سازه های مهندسی مانند خانه ها، پل ها و تونل ها استفاده می شود . با این حال، سازه های فولادی در برابر خطر آتش‌سوزی یا خطر آتش‌سوزی ثانویه پس از زلزله یا ضربه آسیب‌پذیر است، به این معنی که فولاد در دمای بالا به سرعت سختی و استحکام خود را از دست می‌دهد و در نهایت منجر به آسیب شدید سازه و فروپاشی می‌شود استحکام فولاد در دمای 550 تا 600 درجه سانتیگراد تنها 50 درصد از مقاومت در دمای محیط است. با توجه به الزامات ایمنی در برابر آتش، محافظت از سازه های فولادی امری بسیار ضروری است. در حال حاضر، اقدام متداول استفاده از مواد عایق با رسانایی حرارتی پایین برای به تأخیر انداختن افزایش دما در سازه و جلوگیری از خرابی های سازه ای ناشی از آتش سوزی است، مانند تخته های عایق، مواد نسوز نسوز و مواد مقاوم در برابر آتش بر پایه سیمان، از جمله سیمان متداول ترین روش بر پایه مواد مقاوم در برابر آتش است.

به عنوان یک نوع ماده بی اثر حرارتی، مواد مبتنی بر سیمان دارای رسانایی حرارتی پایین، غیر قابل احتراق و متورم شدن تحت گرما هستند که پتانسیل آن را دارند که پس از اصلاح و بهینه سازی ضروری به عنوان مواد مقاوم در برابر آتش مورد استفاده قرار گیرند. برای مواد مبتنی بر سیمان هنگامی که در معرض دمای بالا قرار می گیرند، خواص مکانیکی به طور چشمگیری بدتر می شود. به طور جدی تر، یک حالت شکست شکننده ناگهانی و سریع رخ می دهد که از هم گسیختن نامیده می شود. به جز پوسته  پوسته شدن، به دلیل تجزیه محصولات هیدراتاسیون نیز خراب می شود. تبخیر بخار آب و تجزیه محصولات هیدراتاسیون در سیمان در دمای بالا اتفاق می افتد . در شرایط گرمایش بالا، ترک های ریز باعث تبخیر آب بین لایه ای سیلیکات کلسیم هیدرات (C-S-H) می شوند. هنگامی که تا محدوده 400-600 درجه سانتیگراد گرم می شود، منافذ در ماتریس کاملاً خشک می شود و سپس محصولات هیدراتاسیون تجزیه می شوند و ژل های C-S-H از بین می روند. و پس از سرد شدن، آهک حاصل از هیدروکسید کلسیم حتی منبسط خواهد شد .

 

بدتر شدن، روش های بهبود متناظر توسط محققان متعدد مورد بررسی قرار گرفت. مشخص شد که با افزودن پرکننده‌های متخلخل معدنی مانند ورمیکولیت، پرلیت، سنوسفر خاکستر بادی (FAC) ، دانه‌های شیشه‌ای توخالی (GB) ، آئروژل‌ها ، ذرات پلی استایرن منبسط شده (EPS) یا با استفاده از مواد تغییر فاز میکروکپسول یا مواد تغییر فاز مرکب ، مواد متخلخل مبتنی بر سیمان دارای خواص عایق حرارتی عالی به دلیل ساختار متخلخل شدید خود هستند و وزن حجمی خود را کاهش می دهند. با توجه به وقوع پوسته پوسته شدن که حالت شکست شکننده ناگهانی و سریع است ، الیاف مورد استفاده قرار می گیرد . افزودن الیاف کوتاه مانند الیاف پلی پروپیلن (الیاف PP) ، الیاف پلی وینیل الکل محلول در آب (الیاف PVA) و الیاف فولادی  به بهبود عملکرد ذاتی پوسته شدن در دمای بالا کمک می کند. یکپارچگی پوشش نسوز را در طول فرآیند آتش سوزی تضمین می کند، به طوری که به طور موثر مواد پایه را از منبع آتش جدا می کند. علاوه بر این، محصولات کلسینه شده در دمای بالا مانند خاکستر بادی، سرباره کوره بلند، خاکستر پایین و غیره پایداری حرارتی عالی را نشان می دهند. افزودن کلسینه ذکر شده منجر به بهبود قابل توجه خواص حرارتی و مکانیکی مواد پایه سیمانی پس از دمای بالا می شود و همچنین در افزایش حد مقاومت در برابر آتش سازه موثر است.

 

برخلاف پوشش‌های نسوز سنتی، پوشش‌های ضد حریق مبتنی بر سیمان پرتلند دارای خواصی مانند ضد پیری، ضد ترک و ضد تورم در مواجهه با آب هستند. علاوه بر این، روش پاشش ساده و منعطف مواد بر پایه سیمان به طور قابل توجهی زمان نصب را کوتاه می کند و بنابراین هزینه ساخت و تعمیر را کاهش می دهد. در مقایسه با تخته نسوز عایق، پوشش نسوز مبتنی بر سیمان را می توان برای تولید اجزای با شکل نامنظم اعمال کرد. علاوه بر این، این نوع مواد نسوز گازهای سمی تولید نمی کند که برای کاهش تلفات در طول فرآیند آتش سوزی و نجات مفید است. از این رو، توسعه و به کارگیری مواد نسوز بر پایه سیمان توجه بیشتر و بیشتر محققین را به خود جلب کرده است.

با توجه به مزایا و ویژگی های ذکر شده در بالا، مواد مقاوم در برابر آتش بر پایه سیمان در زمینه کاربردهای مقاوم در برابر آتش سازه امیدوارکننده هستند. با این حال، برای تضمین عملکرد مناسب در برابر آتش سوزی، مواد مقاوم در برابر آتش مبتنی بر سیمان باید خواص عایق حرارتی و ضد ریزش مطلوبی را از خود نشان دهند و همچنین باید خواص مکانیکی باقیمانده نسبتاً بالایی پس از افزایش دما داشته باشند. بر اساس این سه نوع عملکرد، این مطلب ، عوامل مختلف تأثیرگذار متناظر و تئوری‌های مرتبط مواد مقاوم در برابر آتش مبتنی بر سیمان را بررسی کرد. بحث بعدی بر روی بررسی اثرات پرکننده‌های مختلف، یعنی FACs، GBs، آئروژل‌ها و مواد تغییر فاز، بر عملکرد عایق حرارتی متمرکز بود. تجزیه و تحلیل تأثیر الیاف مختلف بر عملکرد مقاومت در برابر پوسته شدن حرارتی. خلاصه کردن اثر بهبود خاکستر بادی بر خواص مکانیکی باقیمانده پس از دمای بالا. و سپس مکانیسم های مختلف انتقال حرارت و مکانیسم های مختلف مقاومت در برابر پوسته شدن را فهرست می کند. در نهایت، چالش‌های پیش‌رو در توسعه و کاربردهای مواد مبتنی بر سیمان برای استفاده در حفاظت ساختاری در برابر آتش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

 

چطور پوشش های ضد حریق اصلی را تشخیص دهیم؟

 

چطور پوشش های ضد حریق اصلی را تشخیص دهیم؟

 

پوشش‌ ضد حریق از جمله عوامل حیاتی در حفظ امنیت و ایمنی ساختمان‌ها و اماکن مختلف است. از برتری های رنگ ضد حریق می توان به فرمولاسیون ویژه آن اشاره کرد که خصوصیات برجسته‌ای مانند مقاومت در برابر حرارت بالا و عدم جهش و انتشار سریع در معرض حرارت را به آن بخشیده است. این ویژگی به کاهش خطرات حریق کمک بسیاری می کند. در حالیکه پوشش‌ های معمولی ممکن است این ویژگی‌ها را نداشته باشند و در مقابل حرارت آسیب پذیری بالایی داشته باشند.

نکته قابل توجه دیگر اینکه رنگ ضد حریق علاوه بر این که از ویژگی‌های ضد حریق برخوردار است، معمولاً در مواجهه با حرارت و آتش، رنگی متفاوت و قابل تشخیص تولید می‌کند. این ویژگی می‌تواند کمک کننده‌ای در شناسایی مناطق در معرض حریق در ساختمان‌ها باشد. این در حالی است که رنگ های معمولی در حرارت بالا آتش گرفته و به سرعت میسوزند.

 

چطور پوشش های ضد حریق اصلی را تشخیص دهیم؟

 

استاندارد های ضروری در ساخت پوشش ضد حریق

اما چگونه می‌توانیم اطمینان حاصل کنیم که پوشش‌های استفاده شده واقعا دارای خصوصیات ضد حریق می باشند؟ در ادامه به بررسی اصول تشخیص پوشش‌ ضد حریق اصلی می‌پردازیم و نکاتی را ارائه می‌دهیم که به شما کمک می‌کند پوشش‌های معتبر و با کیفیت را از نسخه‌های غیرمعتبر تشخیص دهید.

در ابتدا لازم است با استاندارد های مرتبط با این صنعت آشنا شوید. برخی از استانداردهای شناخته شده در این زمینه شامل انجمن ملی حفاظت از آتش سوزی ((NFPA و شرکت های مستقل علم ایمنی مانند  ULمی‌باشند. قبل از خرید و استفاده از هر پوشش ضد حریق، اطمینان حاصل کنید که استانداردهای مورد نیاز را دارا بوده و این موارد مورد تایید باشند. در زیر برخی از این استاندارد ها معرفی می گردند:

ASTM E84: این استاندارد یک روش آزمایشی است که برای تعیین خصوصیات سوختگی سطحی مواد ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این آزمون میزان گسترش آتش و تولید دود در مواد را اندازه‌گیری می‌کند.

UL 723: این استاندارد نیز مانند ASTM E84 برای تست خصوصیات سوختگی سطحی مواد ساختمانی استفاده می‌شود. آزمون UL 723 به تشخیص گسترش دود در مواد کمک می‌کند.

NFPA 703: این استاندارد به استفاده از مواد ضد حریق برای چوب و پوشش‌های ساختمانی مربوط می‌شود. این استاندارد به تعیین نرخ انتشار گاز و درجه مقاومت در برابر حرارت برای این نوع مواد می‌پردازد.

 

نکات و پارامترهای الزامی در تشخیص پوشش های ضد حریق اصلی

  1. مطالعه برچسب‌ها و گواهینامه‌ها و رعایت استاندارد ها

پوشش‌ ضد حریق اصلی همواره باید همراه با برچسب‌ها و گواهینامه‌های معتبر از سازمان‌های معتبر مانند موسسه استاندارد و تحقیقات ایران (ISIRI) یا سازمان‌های بین‌المللی مانند موسسه‌ی آزمون و مواد امریکا ASTM)) باشد. مطالعه ی برچسب‌ها و گواهینامه‌ها به شما کمک می‌کند تا مطمئن شوید پوشش انتخابی دارای خصوصیات ضد حریق مورد نظر است.

 

  1. مشاوره با متخصصان

در صورت عدم اطمینان یا نیاز به راهنمایی بیشتر، بهتر است از متخصصان در زمینه پوشش‌ ضد حریق و رنگ ضد حریق کمک بگیرید. آن‌ها می‌توانند شما را راهنمایی کنند تا پوشش مناسبی را انتخاب کرده و خطرات حریق را به حداقل برسانید.

  1. تست و بررسی

قبل از استفاده نهایی از پوشش ضد حریق، با تست‌های معتبر و مورد تأیید از عملکرد پوشش اطمینان حاصل کنید که آیا مناسب نیاز شما است یا خیر؟ همچنین، می‌توانید با بررسی نمونه‌های مشابه و استفاده‌های قبلی از پوشش، به تصمیم بهتری برسید.

با رعایت این نکات، می‌توانید یک پوشش ضد حریق اصلی را با اطمینان تشخیص دهید و از آن‌ها برای حفظ امنیت و ایمنی بهره‌مند شوید.

 

ضخامت پوشش ضد حریق

 

ضخامت پوشش ضد حریق

 

ضخامت اجرای پوشش ضد حریق ممکن است بسته به نوع ساختمان، محل و کاربری آن متفاوت باشد. برخی از قوانین عمومی که باید رعایت شوند عبارتند از:

  1. استفاده از مواد ضد حریق با استاندارد و مطابق با آزمون‌های لازم.
  2. نصب پوشش ضد حریق در تمام نقاط مهم ساختمان مانند پله‌ها، خطوط انتقال انرژی، فضاهای عمومی و…
  3. رعایت فواصل و ابعاد مشخص شده برای نصب پوشش ضد حریق.
  4. اجرای نظارت دوره‌ای و تعمیرات منظم بر روی پوشش ضد حریق.
  5. اطلاع رسانی به کارکنان و ساکنین در مورد استفاده صحیح از تجهیزات ضد حریق.

بهتر است با معمار یا متخصص ایمنی و حفاظت در محل کار یا ساختمان خود مشورت کنید تا استانداردها و قوانین مناسب برای شرایط خاص شما رعایت شود.

استانداردهای ضروری و لازم در اجرای پوشش ضد حریق

استانداردها و قوانین اجرای پوشش ضد حریق به منظور افزایش ایمنی و کاهش خطرات حریق در ساختمان‌ها و فضاهای عمومی تعیین شده‌اند. در این بخش برخی از استانداردها و قوانین مهم در این زمینه را شرح می‌دهیم:

  1. استانداردNFPA 101: این استاندارد توسط انجمن ملی حفاظت در برابر حریق تهیه شده و شامل مقررات و دستورالعمل‌های مختلف برای ایمنی حریق در ساختمان‌ها است.
  2. استانداردNFPA 704: این استاندارد برای برچسب‌گذاری مواد شیمیایی خطرناک برای حریق، انفجار و سلامت انسان‌ها استفاده می‌شود.

 

  1. استاندارد ASTM E119: این استاندارد مشخصات تست و ارزیابی پوشش‌های ضد حریق را تعیین می‌کند.
  2. استاندارد UL 1709: این استاندارد برای اجرای پوشش‌های ضد حریق در صنایع نفت و گاز استفاده می‌شود.
  3. قوانین محلی: هر کشور و منطقه ممکن است قوانین خاص خود را برای اجرای پوشش ضد حریق داشته باشد که باید رعایت شود.

به علاوه، در برخی موارد، استفاده از پوشش ضد حریق با مارک CE در اروپا یا UL در آمریکا نیز توصیه می‌شود. بهتر است با متخصصان محلی یا معماران متخصص در این زمینه در انتخاب و اجرای پوشش ضد حریق همکاری کرده تا بهترین استانداردها و قوانین را رعایت کنید.

 

عوامل موثر در تعیین ضخامت پوشش ضد حریق

 

ضخامت پوشش ضد حریق

 

ضخامت پوشش ضد حریق یکی از عوامل مهم در ایجاد ایمنی در برابر حریق و حفاظت از ساختمان‌ها و افراد است. عوامل موثر در تعیین ضخامت پوشش ضد حریق عبارتند از:

  1. نوع ماده پوشش: نوع ماده پوشش ضد حریق بسیار مهم است. برخی از مواد مانند پلی‌استر، پلی‌اکریلات و سیلیکات معمولاً نیاز به ضخامت کمتری داشته، در حالی که مواد دیگر مانند پلی‌اورتان نیاز به ضخامت بیشتر دارند.
  2. سطح اعمال: ضخامت پوشش ضد حریق باید بر اساس سطح اعمال و محل نصب آن تعیین شود. برای سطوح بزرگتر و با تعداد لایه‌های بیشتر، ضخامت بیشتری انتظار می‌رود.
  3. خصوصیات حرارتی و آتش‌بندی: خصوصیات حرارتی و آتش‌بندی ماده پوشش ضد حریق نیز تاثیرگذار است. برای مثال، مواد با خصوصیات حرارتی و آتش‌بندی بالاتر نیاز به ضخامت کمتری دارند.

 

  1. استانداردها و قوانین: استانداردها و قوانین محلی و بین‌المللی نیز ممکن است ضخامت حداقل یا حداکثر پوشش ضد حریق را تعیین کنند که باید رعایت شود.
  2. شرایط محیطی: شرایط محیطی مانند دما، رطوبت و تابش UV نیز باید در تعیین ضخامت پوشش ضد حریق در نظر گرفته شود.

با توجه به این عوامل، ضخامت پوشش ضد حریق باید با دقت تعیین شود تا بهترین عملکرد و ایمنی در برابر حریق را فراهم کند.

 

 

عملکرد پوشش ضد حریق چگونه است ؟

عملکرد پوشش ضد حریق چگونه است؟ پوشش ضد حریق می‌تواند مقاومت سازه را افزایش دهد و مانع ایجاد آتش‌سوزی‌های گسترده شود. در ادامه بیشتر در مورد این نوع پوشش توضیح خواهیم داد‌.

 

عملکرد پوشش ضد حریق چگونه است ؟

 

پوشش ضد حریق چیست؟

پوشش ضد حریق ترکیبی از مواد مخصوص ضدحریق است که هم از آتش‌سوزی جلوگیری می‌کند و هم مقاومت مصالح را افزایش می‌دهد. بسیاری از پوشش‌های ضد حریق، به شکل یک افزودنی یا واکنش دهنده و در کلاس‌های گوناگون نیتروژن، هالوژن، فسفر، مواد معدنی و غیره در دسترس هستند و در فرمولاسیون‌های پوششی قرار دارند. دلیل این امر این است که این پوشش‌ها بتوانند باعث جلوگیری از سوختن مواد یا به تاخیر انداختن آن‌ها شوند.

این پوشش‌ها شبیه رنگ‌های ساختمانی هستند و شما می‌توانید آن‌ها را به صورت حلال پیدا کنید. همینطور این پوشش‌ها را می‌توانید از طریق روش‌هایی مانند رولینگ، اسپری کردن و براشینگ، روی سطوح مختلف قابل اجرا کنید.

نحوه عملکرد پوشش ضد حریق به چه شکل است؟

عملکرد پوشش ضد حریق چگونه است؟ به صورت کلی باید بگوییم که پوشش‌های ضد حریق دو خاصیت دارند: مقاوم بودن در برابر آتش و ضد آتش بودن. موادی همچون ورمیکولیت در برابر آتش از خود مقاومت نشان می‌دهند و دلیل این امر این است که ورمیکولیت تحمل حرارت بالا را دارد. مواد ضد حریق از خاصیت دیرگدازی برخوردارند و مانند انواع مختلفی از مواد معدنی، دیر به آتش سوزی دچار می‌شوند و باعث می‌شوند که زمان تخریب سازه‌ها به تعویق بیفتد. همینطور مواد دیگری همچون رنگ‌های ضد حریق، می‌توانند با افزایش حجم، به مقابله با گسترش آتش‌سوزی بپردازند.

این افزایش حجم، به دلیل جذب آبی است که در کانی‌های رسی وجود دارد. زمانی که حجم آن‌ها افزایش پیدا می‌کند، باعث می‌شود که حرارت به سازه زیرین آن‌ها انتقال پیدا نکند. در واقع با بکارگیری این پوشش‌ها، ضلع سوخت در مثلث آتش به چالش کشیده می‌شود. این پوشش باعث تاخیر در پخش شعله می‌شود و شما برای خارج شدن از محوطه خطر و خاموش کردن آتش، زمان خواهید داشت. پوشش‌های ضد حریق، قادر هستند که از طریق روش‌های مختلف از سطوح محافظت کنند. این که شما از چه نوع پوششی استفاده می‌کنید، به سطح حفاظتی بستگی دارد.

علت استفاده از پوشش ضد حریق چیست؟

پوشش‌های ضد حریق از جمله مواد غیرقابل سوختن هستند که به دلایل مختلفی در ساختمان‌های صنعتی، مسکونی و تجاری بکار می‌روند. دلایل استفاده از این پوشش‌ها عبارتند از:

  • این پوشش‌ها شدت آتش سوزی را کاهش می‌دهند.
  • پوشش‌های ضد حریق می‌توانند از گسترش یافتن آتش جلوگیری کنند.
  • پوشش‌های ضد حریق سرعت گسترش آتش را کاهش می‌دهند.
  • انتشار دود و همینطور گازهایی که ناشی از آتش سوزی هستند، توسط این پوشش‌ها کاهش پیدا می‌کند.

 

7 نظر در “پوشش ضد حریق

  1. علی صوری گفت:

    با عرض سلام
    ممنونم ، اطلاعات بسیار مفید بود
    لطفا در مورد مواد اولیه تشکیل دهنده پوشش ها هم مطلبی ارائه بفرمایید

  2. سیمین روحی گفت:

    سلام سایت پر مطلب و آموزشی است
    لطفا مطالب جدید در مورد آب بندی ها هم در سایت و مقالات قرار بدهید

  3. مرتضی ساسانی گفت:

    سلام
    ممنونم از سایت کامل و جامع شما و اطلاع رسانی
    من پیمانکار پوشش هستم ، لطفا در مورد اجرای پوشش و نکات فنی هم در وبلاگ سایتتون مطلب ارائه کنید
    تشکر

  4. ژاله سامی گفت:

    سلام
    ممنونم از مطالب خوب و سایت کامل شما
    محصول پوشش ضد حریق چوب که در فروشگاه سایت هست ، شفاف هست ؟
    برای خانه های پیش ساخته چوبی

  5. ثنا فتحی گفت:

    ممنونم از اطلاعات این صفحه
    در مورد رنگ های ضد حریق ، هم مانند پوشش سیمانی
    عملکردشونو مقاله ای در سایت قرار دهید
    باز هم تشکر

  6. ملیحه جوادی گفت:

    سایت محترم هلیکس مانا آریا
    در ابتدا تشکر از سایت واقعا جامع و کامل و پربازدید شما
    مطالب این صفحه بسیار کاربردی بود
    تشکر از مولفین

  7. رضا محبی گفت:

    سلام
    ممنونم از وبلاگ
    در مورد تهیه صورت وضعیت پوشش ضد حریق اگر امکان دارد مطالبی را ارائه دهید
    بنده مجری هستم و اکثرا کارفرماها سلیقه ای برخورد می کنند
    ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *